Box of Kings

BOX OF KINGS

Officieel is Box of Kings in de loop van 2018 van start gegaan, maar het idee voor de band bestond al veel langer.
De band is opgericht door Jeroen Doppen (gitaar) en Chris Hordijk (zang). De heren muzikanten leerden elkaar in de loop van 2012 kennen, toen ze aan elkaar werden voorgesteld door Maurits den Hartog, toentertijd de bassist in de band van Chris. Het bleek het begin van een interessant muzikaal tijdperk te zijn. Vanaf dat moment hebben de twee afzonderlijk in diverse bands gespeeld, maar was er altijd een band waarin ze actief samenwerkten.

In de loop van 2016 besloot Chris te stoppen met de band die zijn naam droeg en waar Jeroen deel van uitmaakte. Hij besloot zich, onder andere aangemoedigd door Jeroen, vooral te gaan storten op rock en blues, de muziekstijlen die hem ooit hebben doen besluiten dat hij muzikant wilde worden.
Rond het moment dat Chris op het punt stond het besluit te nemen zijn eigen band op te heffen werd hij gevraagd als zanger van de nieuw op te richten band Soulsville. De band was een soort doorstart van de inmiddels uit elkaar gevallen band Mojo Man, een initiatief van de blazers van die band. Chris besloot mee te doen, op voorwaarde dat er in Soulsville ook een plek voor Jeroen zou zijn.

In de periode dat de heren onderdeel uitmaakten van de band werden de plannen voor het oprichten van een nieuwe band steeds concreter. Er werd veel overlegd en er ontstond een duidelijk beeld van hoe het zou moeten. Die aanpak was totaal anders dan in alle bands waarin ze voorheen hadden gespeeld.
Te vaak hadden ze onderdeel van bands uitgemaakt die ondoordacht te werk gingen. Waarin het repertoire, de muzikale invulling van de nummers en de toekomstvisie al direct op een zijspoor werden gezet. Eerst gewoon lekker muziek maken en dan een keer nadenken over optreden, een werkwijze die elke muzikant met bandervaring bekend in de oren klinken.
Dat moest anders, en dus werd er voor een andere aanpak gekozen. Alles moest van tevoren al worden uitgedacht. Welke muzikanten willen we vragen? Wat wordt het repertoire? Wanneer is het eerste optreden? Het zijn slechts enkele van een veelvoud van punten die van tevoren zorgvuldig werden besproken. De route werd zorgvuldig uitgestippeld. Belangrijk was vooral dat er geen haast was, want haast zorgt voor onzorgvuldigheid. Het is klaar wanneer het af is, eerder niet.
Hetzelfde gold voor het repertoire. Er moesten van tevoren al nummers zijn geschreven. Nummers die niet onder zouden doen voor de covers waarmee het repertoire in eerste instantie zou worden aangevuld. Met teksten die ergens over gaan, die je tot nadenken zetten. En die tegelijkertijd waren voorzien van een muzikale omlijsting die niet zomaar in het zoveelste hokje kan worden geduwd.

Deze werkwijze werpt zijn vruchten af, dat is inmiddels wel gebleken. Met optredens op gerenommeerde festivals als Breda Jazz en hun goed ontvangen debuut EP genaamd Symphony of Superficiality kijkt de band vol vertrouwen naar de toekomst.
Ook de Corona crisis van 2020 heeft de band er niet onder weten te krijgen. De heren hebben deze noodgedwongen pauze juist met beide handen aangegrepen om hun toekomst nog beter uit te stippelen. Zo wordt er hard gewerkt aan nieuwe nummers en is er in 2020 een nieuwe Live-EP uitgebracht.

Website